Boerderijcamping Agrohof

Boerderij

Agrohof is een melkveebedrijf.

Het melkvee bestaat uit ongeveer 100 melkkoeien, 30 pinken en 30 kalveren.
De productie per koe is ongeveer 8500 liter melk per jaar.

Het werk op het bedrijf wordt voornamelijk in eigen beheer gedaan.
Wel werken wij samen met de buurman,
we kopen samen de machines en helpen elkaar bij het inkuilen.

 

Extra informatie over de Koe en zijn melk. 

De koe

Een koe heeft 4 magen, waarmee ze iets kan wat de mens niet kan. De koe kan namelijk cellulose (celwanden van bijv. gras) verteren.
Hierdoor kan de koe laagwaardige producten (zoals gras, mais en stro) omzetten in hoogwaardige producten als melk en vlees.

Een koe eet per dag makkelijk 50kg voedsel wat ze allemaal in 1 keer doorslikt. Als de pens (de 1e maag) vol is, gaat de koe rustig liggen en boert ze het voedsel weer terug naar de mond. Dit doet de koe om te herkauwen, zodat het voer overal een beetje kapot gaat en de enzymen en bacteriën beter in kunnen werken. In de pens, de andere 3 magen en in de darmen wordt alles afgebroken. Dit afgebroken voedsel vormt samen met de bacteriën het ‘microbiële’ eiwit, wat weer de bouwsteentjes zijn voor de melk. Het is dus heel belangrijk dat de koe een goed uitgebalanceerd rantsoen te eten krijgt.
Hoe maakt een koe melk van het voedsel?

De melk komt dus uit de uier. De uier bestaat uit 4 kwartieren, welke allemaal een speen hebben. Een kwartier bestaat uit een aantal kleine blaasjes die allemaal 2 druppels melk bevatten. In de uier zitten in totaal ongeveer 2 miljard blaasjes.
De cellen die de melk maken, halen alle bestanddelen uit het bloed. Om een liter melk te maken is er ongeveer 300 tot 400 liter bloed nodig.
Een koe geeft alleen melk als ze een kalf heeft gekregen. Om productief te blijven, moet de koe dus ongeveer een keer per jaar een kalf krijgen.

Waaruit bestaat melk?
Melk bestaat voor 87,2% uit water. De overige 12,8% is droge stof. Deze droge stof is onderverdeeld in:

4% vet
3,35% eiwit
4,6% melksuiker
0,85% zouten en vitaminen
Deze samenstelling is een gemiddelde,
want de samenstelling is namelijk afhankelijk van het voer dat een koe krijgt.
Zoals je kan zien is het percentage melksuiker naast water het hoogst. Toch is het vet en eiwit belangrijker. Met vet en eiwit worden namelijk kaas, boter, gecondenseerde melk, vla en yoghurt gemaakt.

Melk is goed en gezond!
Melk is best gezond voor de mens. De vetstoffen in melk zijn namelijk licht verteerbaar.
Eiwitten zijn nodig voor de bouw, groei en herstel van je lichaam. Ook helpen ze mee antistoffen te maken tegen ziektekiemen.
Melksuiker is een natuurlijk suiker, dat niet slecht is voor de tanden.
Melk bevat veel vitamine B2, heel belangrijk voor de stofwisseling. In volle melk zitten ook vitaminen A, voor de groei en een gezonde huid, en D, om kalk vast te leggen in de botten en als antistof tegen de Engelse ziekte.
En natuurlijk zit er calcium in melk, wat ook een bouwstof is voor de botten.

Reacties zijn gesloten.